.Dominika.

.Dominika.

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Keks na samych białkach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie, oszczędne, wilgotne ciasto. Polecam.

Keks na samych białkach.

Składniki:

Keks na samych białkach.

 

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. białek ( około 10 jaj )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie, orzechy, skórka pomarańczowa
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Keks na samych białkach.
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodać cukier i aromat, ubić mikserem. Następnie do masy z białek dodać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ostudzone płynne masło i na koniec bakalie, orzechy, skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką by nie było grudek. Piec w 180C około 30 minut.