Sposób przygotowania:
Keks na białkach z czekoladą
Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Nie przerywając miksowania wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut. Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
*Pół litra, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od wielkości.
misia14
edytaha
Mam tylko jedno pytanko - białek ma być rzeczywiście pół kilo?
anemon
Ja mrożę w półlitrowych pojemnikach, dodając sukcesywnie kolejne białka. Jak zapełnie cały to wiem, że mogę coś upiec.Też właśnie dopiero teraz zobaczyłam swój błąd. Edytaha białek ma być pól litra oczywiście, a nie kilograma. Spróbuję edytować i poprawić.
edytaha
Dzięki za odpowiedź :) Ja wolę mrozić w mniejszych pojemniczkach, bo jak piekę kokosanki, albo inne drobiazgi, to potrzebuję zaledwie 3-4 białka. łatwiej mi nimi gospodarować :)
anemon
Też kiedyś mroziłam takie małe porcje, ale teraz jakoś przestałam piec kokosanki, więc robię porcje odpowiednie na keksa czy babkę.