SUPERPRZEPIS

Keks na białkach z czekoladą

  • 5
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Keks na białkach z czekoladą Więcej zdjęć (3)

Nigdy nie wyrzucam niepotrzebnych białek, zawsze je zamrażam, aby później, gdy odpowiednio dużo ich uzbieram, piekę tego keksa z czekoladą.

Składniki:

Keks na białkach z czekoladą

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna tortowa - 250 g
  • białka - ½ l
  • czekoladowe groszki - ½ szk.
  • migdały blanszowane - ½ szk.
  • rodzynki - 1 szk.
  • masło - 180 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • cukier puder - 130 g
  • ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Keks na białkach z czekoladą
Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Nie przerywając miksowania wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut. Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

*Pół litra, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od wielkości.





Keks na białkach z czekoladą
Wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Keks na białkach z czekoladą
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.