Sposób przygotowania:
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużej miski. Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do miski na chleb. Dzięki tem sok z pomidorów będzie wsiąkał w chleb i go nieco rozmoczy.
Na kawałki pokroić również cebulę, obrane ogórki i paprykę. Całość przełożyć do kielicha blendera. Dodać oliwę oraz sok z limonki i przyprawy do smaku, zmiksować.
Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić i ponownie zmiksować. Dobrze chłodzić.
Podawać z drobno pokrojonymi warzywami, które daliśmy do chłodnika, fetą lub z grzankami, skropione oliwą.
Na kawałki pokroić również cebulę, obrane ogórki i paprykę. Całość przełożyć do kielicha blendera. Dodać oliwę oraz sok z limonki i przyprawy do smaku, zmiksować.
Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić i ponownie zmiksować. Dobrze chłodzić.
Podawać z drobno pokrojonymi warzywami, które daliśmy do chłodnika, fetą lub z grzankami, skropione oliwą.
SylaUla