SUPERPRZEPIS

Ciasto maślane z truskawkami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ciasto maślane z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Jest to prawdziwie letnie ciasto, wygląda pięknie na stole i świetnie smakuje. Warto je przygotować w sezonie, wtedy truskawki smakują najlepiej.

Składniki:

Ciasto maślane z truskawkami

Placek

  • 6 jajek,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa

  • 3 serki mascarpone,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklank cukru,
  • 1 szklanka rozcieńczonego soku z cytryny z wodą,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto maślane z truskawkami

Miksowanie

Ciasto maślane z truskawkami
Masa powinna być miksowana dokładnie i stopniowo.

Ucieramy na puszysty krem masło oraz cukry. Dodajemy porcjami jajka ucierając dalej. Proszek do pieczenie dodajemy do mąki i przesiewamy. Dodajemy do masy.

Przygotowanie masy na placek

Ciasto maślane z truskawkami
Masa nie musi być rozłożona idealnie, bo podczas pieczenia sama się ułoży.

Przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 cm. Pieczemy placek przez 50 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu dzielimy na dwie części.

Przygotowanie masy

Ciasto maślane z truskawkami
Masa powinna być bardzo dobrze zmiksowana.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami mascarpone ucierając dalej.

Przygotowanie masy

Ciasto maślane z truskawkami
Do masy dodajemy deliktanie czekoladę mleczną startą na grubych oczkach.

Do masy dodajemy startą na tarce czekoladę.

Układanie warstw

Ciasto maślane z truskawkami
Plasterki truskawek układamy jeden na drugim aby powstał kwiat.

Masą przekładamy nasączone esencją cytrynową placki.Dekorujemy plastrami truskawek ułożonymi w kształt kwiatu.

Dekoracja

Ciasto maślane z truskawkami
Zimną galaretką z żelatyny polewamy całość ciasta.

Polewamy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Chłodzimy.