smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Pyszne ciasto maślane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z serem o maślanym smaku. Nie ma nic lepszego jak szklanka mleka lub kakao i kawałek maślanego ciacha

Pyszne ciasto maślane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne ciasto maślane

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto maślane
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2 Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, starty na tarce twaróg,cukier,50 g roztopionego chłodnego masła,i wyrośnięte drożdze. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Wyrabiamy aż ciasto będzie odklejało się od rąk i powstaną pęcherzyki powietrza. 3 Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę . 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dno blaszki 32x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 5 W cieście robimy palcem dołki. 6 Odstawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia 7 Resztkę masła kroimy na płatki i równomiernie rozkładamy po całym cieście. Posypujemy dwoma łyżkami cukru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 30 minut. Studzimy na kratce
Pyszne ciasto maślane
Ciasto maślane w przekroju
Pyszne ciasto maślane
Przygotowanie ciasta do pieczenia

Tagi:

jajko jajka