Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto maślane
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2 Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, starty na tarce twaróg,cukier,50 g roztopionego chłodnego masła,i wyrośnięte drożdze. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Wyrabiamy aż ciasto będzie odklejało się od rąk i powstaną pęcherzyki powietrza. 3 Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę . 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dno blaszki 32x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 5 W cieście robimy palcem dołki. 6 Odstawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia 7 Resztkę masła kroimy na płatki i równomiernie rozkładamy po całym cieście. Posypujemy dwoma łyżkami cukru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 30 minut. Studzimy na kratce