agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

botwina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

botwina_________________botwina

botwina

Składniki:

botwina

 

  • Botwina 2 pęczki
  • Cielęcina z kością 30 dag
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Woda 1,5 litra
  • Kwasek cytrynowy
  • Śmietana ½ szklanki
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka 1 łyżeczka
  • Jaja 3 szt.
  • Zielenina siekana 1 łyżka
  • Sól
  • Kwasek cytrynowy
  • Cukier

 

Sposób przygotowania:

botwina
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, osolić, gotować. Po piętnastu minutach dodać umytą, obraną, opłukaną włoszczyznę i ugotować do miękkości. Jaja ugotować na twardo. Botwinę starannie wypłukać, drobno pokroić, ugotować pod przykryciem w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnego wywaru, zagotować, połączyć z botwiną, śmietaną i mięsem pokrojonym w kostkę. przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Tuż przed podaniem posypać posiekaną zieleninę(koper, natka pietruszki).