zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Botwinka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu.

Botwinka

Składniki:

Botwinka

 

Sposób przygotowania:

Botwinka
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
Gotować około 10 minut.
Dodać ocet, pieprz, maggi cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.