darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Botwinka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniała letnia zupa o pięknym kolorze

Botwinka

Składniki:

Botwinka

 

  • żeberka wędzone
  • 4 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 1/4 selera
  • pęczek botwiny
  • 4 młode ziemniaczki
  • pęczek koperku
  • 2 młode małe buraczki
  • 2 małe młode pory
  • sok z 1/2 cytryny
  • śmietana 18%
  • 1/4 kapusty młodej
  • 1/2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka
Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy. Wrzucamy razem z żeberkami do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnuszku nie solone. Botwinę kroimy drobno i dusimy na maśle. Kiedy mięso z warzywa będą miękkie, wyjąć wszystko. Żeberka daję mężowi do zjedzenia:-) Marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy do wywaru, dodajemy uduszoną botwinkę, starte buraczki, ugotowane ziemniaki, posiekaną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut, dodajemy śmietanę, koper, sok z cytryny, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Można podać z jajkiem.