Sposób przygotowania:
Botwinka z dodatkiem szczawiu
Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki pokroić na małe kawałaki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości.
Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba.
Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy.
Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować.
Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba.
Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy.
Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować.
weronikaS
Magdalena88
Holly