migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Botwinka z dodatkiem szczawiu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pożywna i gęsta letnia zupka z młodych buraczków. Dodałam do niej trochę szczawiu dzięki temu ma piękny kolor i lekko kwaskowy posmak.

Botwinka z dodatkiem szczawiu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z dodatkiem szczawiu

 

  • 1 kg botwiny (młode buraczki i łodyżki)
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garście szczawiu
  • 6 łyżek śmietany kwaśnej 12 %
  • 3 łyżki mąki
  • garść posiekanej natki
  • sól

Sposób przygotowania:

Botwinka z dodatkiem szczawiu
Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki pokroić na małe kawałaki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości.

Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba.

Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy.

Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować. 
Botwinka z dodatkiem szczawiu
Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki pokroić na małe kawałaki.
Botwinka z dodatkiem szczawiu
Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut.
Botwinka z dodatkiem szczawiu
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy.
Botwinka z dodatkiem szczawiu
Śmietanę wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować.

Tagi:

szczaw