Sposób przygotowania:
Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami
Kości od kurczaka przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować ok. 15 minut. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki, seler, por i ziemniaki dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Cukinię umyć, pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Botwinę oczyścić, opłukać, posiekać. Jak są buraczki, to je obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię i botwinę dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Mięso dokładnie wymieszać z odrobiną pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Z mięsnej masy formować małe kulki i wrzucać je do gotującej się zupy. Zupę gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.