Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Botwinka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta, lekka zupa z młodej botwiny z dodatkiem czerwonej soczewicy, delikatnie doprawiona majerankiem.

Botwinka z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z soczewicą

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • 1 pęczek botwiny
  • 40 dkg ziemniaków
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Botwinka z soczewicą
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić, drobno pokroić. Buraczki z botwiny obrać, pokroić na małe kawałki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Łodygi i liście botwiny opłukać, posiekać. Ziemniaki dodać razem z botwiną i soczewicą do gotującej się zupy. Dodać też majeranek i trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Botwinka z soczewicą
Dokładnie oczyszczone obrane i pokrojone warzywa.
Botwinka z soczewicą
Przygotowane warzywa przełożone do garnka i zalane bulionem.
Botwinka z soczewicą
Obrane pokrojone ziemniaki i posiekane liście i łodygi botwiny.
Botwinka z soczewicą
Ziemniaki botwina soczewica majeranek i pieprz dodane do zupy.