Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Botwinka z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Botwinka w trochę innym wydaniu.

Botwinka z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z serem

 

  • 60 dkg kości od schabu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 liście pora
  • 2 liście selera
  • sól do smaku
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Botwinka z serem
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody,dodać do nich ziele angielskie i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Buraczki z botwinki lekko oskrobać, przekroić na pół. Łodygi botwinki pokroić w ok. 1 cm kawałki. Marchewki i łodygi botwinki dodać do wywaru razem z liśćmi selera i pora. Dodać również sól. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Dodać ocet i cukier, wymieszać. Liście botwinki grubo posiekać. Dodać je do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Ser (ja użyłam sera gouda) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorącą zupę rozlewać na talerze. Podawać posypaną startym serem.
Botwinka z serem
Umyte kości schabowe zalane wodą z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Botwinka z serem
Pokrojona w półplasterki marchewka i pokrojone łodygi botwinki.
Botwinka z serem
Pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki dodane do zupy.
Botwinka z serem
Grubo posiekane liście botwinki w zupie.