migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Botwinka zabielana śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna letnia zupka z młodych buraczków. Mozna jeśc sama z dodatkiem ziemniaków lub białego pieczywa.

Botwinka zabielana śmietaną

Składniki:

Botwinka zabielana śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Botwinka zabielana śmietaną
Przygotować botwinę. Buraczki obrać i pokroić razem z łodygami. Zalać wodą lub bulionem. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy: majeranek, liść laurowy, przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Zagęścić zupę. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty.

Tagi:

przyprawy