Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto z masą i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne ciasto z lekkim posmakiem alkoholu

Ciasto z masą i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą i bakaliami

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka wiórek kokoswoych
  • 1 garść suszonych ślwiek\
  • 2 garstki rodzynek
  • 2 garstki orzechów włoskich
  • 2 garstki słonecznika
  • ok. 20 biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą i bakaliami
Białka ubijamy na puch, przebijamy cukrem i ubijamy do czasu aż będą sztywne. w osobnym naczyniu ubijamy puszysty kogel-mogel z żółtek - łączymy z białkami. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, mieszamy - pieczemy ok. 30 minut w temp 180*.

Przygotowyujemy wszystkie potrzebne bakalie - śliwki kroimy w kostkę, słonecznik wraz z posiekanymi orzechami podprażamy na suchej putelni - mają być lekko rumiane. Kokos powinien być nasączony alkoholem (ja użyłam z domowego malibu), ale może być suchy. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy masę krówkową. Na koniec wsypujemy wszystkie bakalie - dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Przykrywamy biszkoptami (można je polać polewą, ale ciasto jest już na tyle kaloryczne że zrezygnowałam)
Ciasto z masą i bakaliami
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Ciasto z masą i bakaliami
Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy masę krówkową
Ciasto z masą i bakaliami
Na koniec wsypujemy wszystkie bakalie - dokładnie mieszamy
Ciasto z masą i bakaliami
Przykrywamy biszkoptami (można je polać polewą, .