Ellen

Ellen

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazyliski kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niebanalne połączenie smaków, które pozwoli Ci się poczuć jak na brazylijskich wakacjach! Spraw sobie i najbliższym niespodziankę na obiad.

Brazyliski kurczak

Składniki:

Brazyliski kurczak

 

  • mąki ziemniaczanej, łyżka musztardy, sól i pieprz, natka kolendry. Kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach

Sposób przygotowania:

Brazyliski kurczak
Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec w żaroodpornym naczyniu. Cukier, ocet i mąkę gotować do momentu uzyskania przezroczystości. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch Mieszankę Węgierską Hortex, pokrojone brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze piec z 20 minut. Ja proponuję podawać z czerwonymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale z czerwonym czy brązowym ryżem również smakuje wyśmienicie!