Luke Jesie

Luke Jesie

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i egzotyczne danie inspirowane kuchnią brazylijską do przygotowania z mrożonek przez cały rok.

Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw

 

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw Mieszanka Węgierska Hortex
  • 250 g mrożonych owoców morza
  • 100 g ryżu.
  • 30 ml soku z limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • posiekane liście pietruszki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • płatki chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw
Rozmrażamy owoce morza i warzywa. Rozmrożone owoce morza polewamy sokiem z limonki, dodajemy posiekany czosnek i pół łyżeczki soli. Mieszany i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Ryż gotujemy wg podanego na opakowaniu przepisu. W garnku lub dużej patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodajemy słodką paprykę i płatki chili i smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mieszankę mrożonych warzyw i dusimy ok 3 min mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dolewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy owoce morza i dusimy przez 3-4 minuty. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać soli lub papryki i chili. Na talerz wykładamy ryż i nakładamy owoce morza z warzywami i polewamy sosem i posypujemy pietruszką. Smacznego!
Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw
Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw
Moqueca z mrożonych owoców morza i warzyw