Sposób przygotowania:
Brazylijska vatapa inaczej - z dynią Hortex
Dynię Hortex dusić na maśle około 15 min. Krewetki obrać i ponakłuwać na patyczki. Zetrzeć skórkę z połowy limonki. Do dyni dodać około szklankę rozdrobnionego miąższu z chleba i podlać mlekiem kokosowym, dusić około 10 min. i zmiksować. Cebulę, papryczkę i natkę drobno posiekać. Połowę tych składników wymieszać z dwoma łyżkami oleju, dodać szczyptę soli i pieprzu a także sok i skórkę z połowy limonki. Powstałą marynatą nasmarować krewetki. Pomidory wypestkować i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z resztą cebuli oraz natką pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Chleb pokroić i gillować na złoty kolor. Szaszłyki z krewetek grillować 2-3minuty z każdej strony. Dynię doprawić, dodać pozostałą papryczkę. Przybrać natką. Podawać vatapę dyniową z szaszłykami z krewetek, sałatką pomidorową i grillowanym chlebem.