W kuchni brazylijskiej przygotowuje się wiele potraw mięsnych, np. churrasco lub coxinha. Do mięs dodaje się zasmażkę - tzw. farofa. Do przyrządzania dań często wykorzystywane są też krewetki oraz mleko kokosowe i olej palmowy.

Mięsne potrawy kuchni brazylijskiej

Feijoada to danie z wielu rodzajów mięs: łopatki wieprzowej, wędzonych żeberek, rostbefu oraz pikantnej kiełbasy. Dodaje się do nich czarną suszoną fasolę, czosnek, cebulę, jarmuż, kapustę włoską, pomarańcze i przyprawy. Ocet z czerwonego wina nadaje potrawie szczególnego aromatu. Kolejnym daniem rodem z kuchni brazylijskiej jest churrasco - wybór mięs prosto z grilla podawanych z sałatką brazylijską, puree ziemniaczanym, gulaszową zupą estofado oraz deserem: musem z marakui lub grillowanymi ananasami na deser. Wielbiciele drobiu powinni spróbować dania o nazwie coxinha z piersi kurczaka lub coração z kurzych serduszek. Do mięs dodaje się zasmażaną mączkę z manioku z bekonem, masłem i solą - farofa bądź ostre sosy.

Dania z krewetkami w kuchni brazylijskiej

W kuchni brazylijskiej jest wiele dań, których głównym składnikiem są krewetki. Jednym z nich jest potrawa o nazwie acarajé m.in. z białą fasolą, serem gouda i pomidorami. Do moqueca oprócz krewetek dodaje się też cebulę, paprykę, pomidory, kolendrę, olej palmowy i mleko kokosowe. Caruru to natomiast danie z orzechami nerkowca, doprawiane chili i curry. Do niego również - jak do wielu potraw w kuchni brazylijskiej - używa się oleju palmowego.

Vatapá - zupa kuchni brazylijskiej

Vatapá to kolejne danie rodem z Brazylii, do którego dodaje się mleko kokosowe. Ta kremowa zupa jest przyrządzana ze świeżymi i suszonymi krewetkami, czosnkiem, papryczkami chili i cebulą. Dodaje się do niej masło orzechowego oraz olej dende.

Beijinho - brazylijski deser

Brazylijczycy często sięgają po deser o nazwie beijinho. Przygotowuje się go z mleka skondensowanego, masła i wiórek kokosowych. Słodki przysmak można udekorować cukrem pudrem.

 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia brazylijska Kategorie

Caipirinha

Caipirinha

Caipirinha (prawidłowa wymowa: kajpirynia) to rodzaj brazylijskiego drinka. Jego podstawowy składnik to Cachaça, czyli alkohol produkowany z soku trzcinowego. Przepis na drink Caipirinha zawiera także owoce i sok z limonki, cukier oraz kostki lodu. Napój przygotowuje się w shakerze. Drink ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Doskonale sprawdzi się w upalne dni i wieczory.

Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska jest jedną z najbardziej lubianych i najbardziej popularnych kuchni na świecie. Charakteryzuje się różnorodnością smaków, a każdy stan ma swoją regionalną potrawę. Kuchnię amerykańską wyróżniają nie tylko fast foody (hamburgery, hot-dogi, coca-cola, frytki), ale również sposób przyrządzania mięs (grillowane steki), a także słodkie desery - pancake, naleśniki z syropem klonowym, brownie, moon pie.

Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska słynie z potraw z wołowiną, a także ostrych sosów, ziół i przypraw. Najpopularniejszym daniem jest asado, czyli grillowany befsztyk wołowy. Można podawać go z pieczywem, warzywami lub kaszą. Locro to rodzaj gulaszu z kukurydzy, fasoli, ziemniaków, dyni oraz wołowiny. Potrawa ta doskonale syci i rozgrzewa. Choripanem nazywa się kanapki z bagietki, jajek, chorizo (pikantnej kiełbasy wieprzowej), pikli oraz sosów. Można dostać je w niemal każdym sklepie i barze. Za najbardziej znany deser argentyński uchodzi sernik z dżemem pigwowym, czyli queso y dulce.

Znaleźliśmy 44 przepisów w kategorii Kuchnia brazylijska

Coxinha de galinha

Coxinha de galinha

Gosia86 Gosia86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Brazyliski kurczak

Brazyliski kurczak

Ellen Ellen

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Maqueca po polsku

Maqueca po polsku

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: