aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zupa brokułowa z kapustą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo ciekawe połączenie smaków – brokuła, kapusty i soku pomidorowego. Całość dopełniona pachnącym i aromatycznym koperkiem. Takie pomieszane zupy są najlepsze.

Zupa brokułowa z kapustą i pomidorami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa brokułowa z kapustą i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa z kapustą i pomidorami
W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy umyte skrzydełka. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.Następnie do garnka dorzucamy obrane i przekrojone na mniejsze kawałki marchewki. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

Zupę przyprawiamy Kucharkiem i całość gotujemy przez 10 minut. Do zupy dorzucamy drobno poszatkowaną kapustę i różyczki brokuła. Powoli wlewamy sok pomidorowy i całość lekko mieszamy. W kubku mieszamy śmietanę z wodą i zabielamy nią zupę. Na sam koniec wsypujemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem.

Zupę podajemy jeszcze gorącą, wówczas najlepiej smakuje.
Brokułowa z kapustą i pomidorami
Do garnka z ugotowanym mięsem wrzucamy kawałki marchewek.
Brokułowa z kapustą i pomidorami
Następnie dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę.
Brokułowa z kapustą i pomidorami
Dorzucamy drobno poszatkowaną kapustę i różyczki brokuła.
Brokułowa z kapustą i pomidorami
Powoli wlewamy sok pomidorowy i dokładnie mieszamy zupę.
Brokułowa z kapustą i pomidorami
W kubku mieszamy śmietanę z wodą i zabielamy nią zupę.
Brokułowa z kapustą i pomidorami
Na sam koniec wsypujemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem.