karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Aksamitna zupa brokułowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Aksamitna zupa brokułowa, która swoją delikatność zawdzięcza mlecznym serkom w składzie. Idealna dla niejadków i osób nie lubiących warzyw.

Aksamitna zupa brokułowa

Składniki:

Aksamitna zupa brokułowa

 

  • 2 brokuły (ok. 1/2 kg, zazwyczaj są ofoliowane razem)
  • 4 średnie marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • serek Rama lub Krem śniadaniowy Hochland - naturaln ub śmietankowy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, Vegeta (lub jej odpowiednik)

Sposób przygotowania:

Aksamitna zupa brokułowa
Umyte i obrane 2 marchewki kroimy w talarki, dwie pozostałe przekrajamy na 4 części i też w talarki, żeby wyszły małe trójkąciki. To samo robimy z pietruszkami. Z cebuli ściągamy skórkę, drobno szatkujemy i wszystkie składniki wrzucamy do ok. 1,5 litra wody. Gotujemy ok. 15 min. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy na średnie kawałki, typowe dla zup. Kiedy wszystko się gotuje, możemy umyć i pokroić brokuły. Część możemy zostawić w formie małych "różyczek", zaś mniejszą część pokroić drobniutko, aby w zupie pływały małe, zielone nasionka. Gdy je pokroimy, wrzucamu do zupy oraz dodajemy 3-4 łyżeczki serka Rama lub Hochland. Gotujemy mieszając ok. 10 min, aby serek w całości się roztopił. Zupka bedzie wówczas jasnego, mlecznego koloru. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i Vegetą w zależności od gustu. Ja nie dodaję dużo pieprzu, dosłownie 2 szczypty, gdyż urok zupy tkwi w jej delikatności. Również nie dużo ziół prowansalskich. Jeśli ktoś lubi, po ugotowaniu można dodać przeciśnięty przez praskę lub skrojony drobno ząbek czosnku. Jednakże ja robię to po ugotowaniu, ponieważ czosnek sam dojdzie w gorącej zupie i wówczas nie czuć też jego zapachu. Życzę smacznego !!!