Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Brokułowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z zielonym sosem z brokułów w stylu włoskim.

Brokułowy makaron Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brokułowy makaron

 

  • 250 g mięsa z piersi z indyka
  • 1 duży brokuł
  • 2 średnie zielone papryki
  • 400 g suchego makaronu, ja użyłam świderków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • bazylia, oregano
  • olej

Sposób przygotowania:

Brokułowy makaron
Brokuły dzielimy na jak najmniejsze części, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, uważając by się nadto nie rozgotowały. W tym czasie kroimy mięso i dwie zielone papryki w kostkę i smażymy na oleju. Gdy mięso będzie wysmażone zalewamy mięso z papryką szklanką bulionu warzywnego. Czekamy aż papryka zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron. Następnie odlewamy trochę bulionu do szklanki z patelni i robimy z tego sos. Do gorącego bulionu delikatnie sypiemy mąkę pszenną i mieszamy tak aby nie uzyskać grudek. Dodajemy do mięsa i papryki. Gdy sos będzie już zagęszczony dodajemy ugotowane wcześniej brokuły i jeszcze mieszamy około 3 minuty. Makaron nakładamy na talerze i polewamy brokułowym sosem. Smacznego!
Brokułowy makaron
Brokuły gotujemy do miękkości, jednocześnie uważając by się nie rozgotowały.
Brokułowy makaron
Mięso i papryki smażymy, następnie zalewamy bulionem, po chwili gotowania dopiero dodajemy brokuły.