Sposób przygotowania:
Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym
Brokuły myję, dzielę na różyczki i gotuję w wodzie z dodatkiem cukru i soli na półtwardo (al dente). Po ugotowaniu przelewam brokuły zimną wodą, aby nie straciły koloru. Z wyparzonej i suchej cytryny zeskrobuję skórkę i wyciskam sok. Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno siekam. Masło rozgrzewam w rondlu, dodaję mąkę, za chwilę wlewam mleko ciągle mieszam, aż składniki dokładnie się połączą. Wtedy wsypuję posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdy sos się zagęści dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę gotuję. Gorącym sosem polewam ugotowane brokuły lub podaję sos w oddzielnej miseczce i maczam w nim brokuły. Od razu podaję.