mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, orzeźwiające, wegetariańskie danie:)

Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym
Brokuły myję, dzielę na różyczki i gotuję w wodzie z dodatkiem cukru i soli na półtwardo (al dente). Po ugotowaniu przelewam brokuły zimną wodą, aby nie straciły koloru. Z wyparzonej i suchej cytryny zeskrobuję skórkę i wyciskam sok. Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno siekam. Masło rozgrzewam w rondlu, dodaję mąkę, za chwilę wlewam mleko ciągle mieszam, aż składniki dokładnie się połączą. Wtedy wsypuję posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdy sos się zagęści dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę gotuję. Gorącym sosem polewam ugotowane brokuły lub podaję sos w oddzielnej miseczce i maczam w nim brokuły. Od razu podaję.
Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym
Brokuły myję i dzielę na mniejsze różyczki
Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym
Masło rozgrzewam, dodaję mąką, potem mleko, mieszam
Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym
Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem
Brokuły z sosem pietruszkowo-cytrynowym
Gotowy sos podaję do ugotowanych brokułów

Tagi:

brokuły