Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Totalnie zaskakujące i mega czekoladowe brownie z ciecierzycy na stałe zagości na Waszym stole. Idealnie wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz po prostu boskie a do tego zdrowe.

Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy

 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 250 gram ciemnej czekolady
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
Ciecierzycę płuczemy na sitku, odcedzamy. Banana miażdżymy widelcem, czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.

Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę, wbijamy jajka, dodajemy banana, czekoladę, olej kokosowy, cukier i proszek – blendujemy wszystko na w miarę gładką masę (jeśli masa jest zbyt zbita i blender nie daje rady wlewamy odrobinę mleka powinno pomóc ).

Małą tortownicę okrągłą lub kwadratową, smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.

Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Ciasto po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na kawałki i cieszymy się wilgotnym wnętrzem i chrupiącym wierzchem.

Smacznego.

Przepis M. Banach
Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
Ciecierzycę płuczemy na sitku, odcedzamy
Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
Banana miażdżymy widelcem, czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę, wbijamy jajka, dodajemy banana, czekoladę, olej kokosowy, cukier i proszek – blendujemy wszystko na w miarę gładką masę
Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.