kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

SUPERPRZEPIS

Dyniowe brownie mocno czekoladowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Soczyście czekoladowe ciasto brownie z dynią. Najlepiej smakuje na ciepło, pomaga zwalczyć jesienną chandrę.

Dyniowe brownie mocno czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe brownie mocno czekoladowe

 

 

  • dyniowe nadzienie:

 

  • 1/2 szkl. puree z dyni
  • 100 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

  • ganache:

 

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe brownie mocno czekoladowe
Kwadratową foremkę do wypieków wyłóż papierem do pieczenia. Składniki dyniowego nadzienia wymieszaj za pomocą trzepaczki w miseczce. Czekoladę i masło roztop w rondlu, lekko przestudź. Masę maślano-czekoladową przelej do dużej miski.



Wbij do niej jajka i wymieszaj dokładnie trzepaczką, dodaj mąkę,cukier trzcinowy oraz szczyptę soli, utrzyj wszystko razem.3/4 gotowej masy wylej do foremki,wyrównaj. Za pomocą łyżki stołowej nałóż kleksy dyniowego nadzienia,na wierzch wyłóż resztę czekoladowej masy. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz przez 20-25 minut.



Gotowe ciasto ostudź,pokrój na porcje. Czekoladę i śmietankę rozpuść w rondlu,lekko przestudź i oblej nią ciasto. Dyniowe brownie najlepiej smakuje na ciepło.
Dyniowe brownie mocno czekoladowe
składnikii na dyniowe nadzienie wymieszaj w miseczce
Dyniowe brownie mocno czekoladowe
Do mieszaniny czekoladowo-maślanej dodaj jajka oraz suche składniki
Dyniowe brownie mocno czekoladowe
3/4 masy wylej do foremki,łyżką nałóż kleksy dyniowego nadzienia
Dyniowe brownie mocno czekoladowe
gotowe ciasto oblej polewą przygotowaną z czekolady i śmietanki