Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Brownie Fit Bezglutenowe i z Avocado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to hit. Wilgotne intensywnie czekoladowe z wyczuwalnym bananowym posmakiem. Zdrowe i mniej tuczące niż tradycyjne. Tłuszcz (masło) zastąpiłam kremowym i dojrzałym awokado, które nie zmieniło smaku ciasta. Polecam.

Brownie Fit Bezglutenowe i z Avocado Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brownie Fit Bezglutenowe i z Avocado

Na ciasto

  • 1 avocado duże u mnie dokładnie 100 g miąższu
  • 1 banan u mnie 110 g
  • 100-125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 60 g mąki kokosowej
  • 50 g kakao ciemnego holenderskiego
  • 5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka)
  • 3 jajka duże
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Brownie Fit Bezglutenowe i z Avocado
1. Awokado przekroić na pół wyjąć pestkę a następnie wydrążyć miąższ 

2. Zblendować na gładkie pure z bananem oraz syropem klonowym oraz ekstraktem waniliowym. 

Odważyć sypkie składniki i wsypać do osobnej miski. 

Do przygotowanego pure wbijać pojedynczo jajka ważne by mieszać do uzyskania lśniącej konsystencji nie miksować!!! Miksowanie spowodowałoby zbytnie napowietrzenie masy i zmieniłoby to konsystencję. 

3. Dodać sypkie i przesiane wcześniej składniki: mąkę ,kakao z solą i sodą. 

4. Formę 20x20 cm natłuścić (np. masłem) i rozprowadzić równomiernie masę wyrównując wierzch. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut.

Podawać z świeżymi plasterkami banana i awokado lub innymi świeżymi owocami.
Brownie Fit Bezglutenowe i z Avocado
Awokado rozgniatamy widelcem i wrzucamy banana wszystko blendujemy na gładką masę