Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Brownie pomarańczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brownie pomarańczowe to pyszne, wilgotne i bardzo miękkie ciasto. Zapach i aromat pomarańczy nadaje wypiekowi niezwykłego smaku temu nie banalnemu ciastu. Brownie pomarańczowe przygotujemy tak na prawdę bardzo szybko.

Brownie pomarańczowe

Składniki:

Brownie pomarańczowe

na ciasto

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 30 g cukru pomarańczowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Brownie pomarańczowe
Czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z pokrojonym w kostkę masłem, 50 g cukru, cukrem pomarańczowym oraz sokiem pomarańczowym. Rozpuszczamy składniki w garnku. Studzimy. Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli sos czekoladowy. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.