dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo jesienny przepis. Ciężkie ciasto o konsystencji brownie z batatów (słodkich, pomarańczowych ziemniaków) w pięknym, rudym kolorze w smaku przypominające toffi. Do tego bardzo delikatna, niskokaloryczna pianka z mleka z żelatyną.

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

Składniki:

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką

brownie:

  • 400 g batatów (po obraniu ok. 360 g)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka

Mleczna pianka:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie żelatyny fix

 

  • ok. 8 kostek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Brownie z batata z delikatną mleczną pianką
Bataty obrać, ugotować w lekko osłodzonej wodzie (ok. 1/2 łyżeczki cukru), odcedzić, ostudzić. Do miski włożyć ugotowane i ostudzone bataty, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i całe jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.

Żelatynę fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Wlać całe mleko i dodać cukier, zmiksować. Odstawić na ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na ciasto.

Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tagi:

bataty