Sposób przygotowania:
Brownie z batata z delikatną mleczną pianką
Bataty obrać, ugotować w lekko osłodzonej wodzie (ok. 1/2 łyżeczki cukru), odcedzić, ostudzić. Do miski włożyć ugotowane i ostudzone bataty, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i całe jajka. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
Żelatynę fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Wlać całe mleko i dodać cukier, zmiksować. Odstawić na ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na ciasto.
Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Żelatynę fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Wlać całe mleko i dodać cukier, zmiksować. Odstawić na ok. 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na ciasto.
Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jagoda.L
robaczek