Paola

Paola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Brownie Tatiany

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oryginał -w książce Paulliny Simmons "Przepisy Tatiany". Wypróbowany i pyszny. Zwłaszcza na wiosenne zmęczenie. Czekolada rządzi !!!

Brownie Tatiany

Składniki:

Brownie Tatiany

 

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej (najlepiej powyżej 70 % zawartości ziaren kakaowca)
  • 100-150 g cukru, jeśli brownie ma być po prostu czekoladowe,
  • jeśli zgodnie z oryginałem, to będzie na słodko : ni mniej, ni więcej, tylko 200 g cukru,
  • 2 jajka - o temperaturze pokojowej, wcześniej wyciągnięte z lodówki i odstawione.
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 110 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Brownie Tatiany
Do miski wbij 2 jajka. dodaj sól i ubijając mikserem, stopniowo dosypuj cukier. Mikser ma na to ok. 12 -15 minut na niskich i średnich obrotach. masa ma być "puchata".
Czekoladę trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej (jeden garnek w drugi garnek, pod spodem, w tym drugim, wrząca woda, a w pierwszym garnku sama czekolada i masło).
Rozpuść. Ostudź.
Połącz masę czekoladową z mąką, ekstraktem waniliowym i ubitymi jajkami.
Wylej na blaszkę (np. kwadratową 23x23 cm), wysmarowaną lub opryskaną tłuszczem w sprayu i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik 180 c - konwencjonalny, ok. 20 (lub trochę więcej) minut.
Bez proszku do pieczenia. Więc raczej ciasto plaskate jest ... Ale pysznie czekoladowe !.
Teoretycznie : wykałaczka wbita w ciasto powinna być sucha, a tak naprawdę, to Brownie czasami powinno być czekoladowym "zakalcem" z popękaną skórką ;) Pyszne i działa wprost na babskie akumulatory :D