Sposób przygotowania:
Brownie z cukinią
1. Cukinię myjemy, osuszamy, cieniutko obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Cukinię przekładamy na sitko i osączamy ewentualnie z soku.
2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, kakao, ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy, aż będzie gęsta i szklista.
6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, kakao, ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy, aż będzie gęsta i szklista.
6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.