Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Brownie z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zaintrygowało mnie ciasto z cukinią, więc postanowiłam je upiec. Wyszło tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z cukinią.

Brownie z cukinią

Składniki:

Brownie z cukinią

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki oleju ( 125 ml )
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 8 kopiastych łyżek kakao
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukinii ( startej na tarce o dużych oczkach )

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Brownie z cukinią
1. Cukinię myjemy, osuszamy, cieniutko obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Cukinię przekładamy na sitko i osączamy ewentualnie z soku.

2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, kakao, ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.

5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy, aż będzie gęsta i szklista.

6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Tagi:

cukinia