Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brownie z mleczną czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

O tego typu ciasta często proszą moje dzieci... A czego się dla nich nie robi:) Ciasto z dużą ilością mlecznej czekolady...

Brownie z mleczną czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie z mleczną czekoladą

 

  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 225 g masła
  • 5 jajek
  • 1,25 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Brownie z mleczną czekoladą
2 tabliczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki. Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać do czekolady. Masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym przez 10 minut mikserem na najwyższych obrotach. Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Do jajecznego kremu powoli wlewać masę maślano-czekoladową i powoli mieszać. Nie przerywając mieszania powoli dosypywać kakao, sól i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę czekolady grubo posiekać, dodać do ciasta, lekko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (użyłam kwadratowej foremki o boku ok. 25 cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Brownie z mleczną czekoladą
Czekolada i masło roztapiane w kąpieli wodnej.
Brownie z mleczną czekoladą
Jajka ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Brownie z mleczną czekoladą
Posiekana czekolada dodana do przygotowanego ciasta.
Brownie z mleczną czekoladą
Gotowe ciasto przelane do natłuszczonej i posypanej mąką foremki.