Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Brukselka smażona ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W większości przypadków, jeśli ktoś lubi brukselkę, to podaje ją wprost z wody i polewa zrumienioną na tłuszczu tartą bułką. Ja proponuję nieco inny sposób, który najbardziej lubię.

Brukselka smażona ze skwarkami

Składniki:

Brukselka smażona ze skwarkami

 

  • brukselka 1 kg
  • smalec ze skwarkami 4 łyżki
  • cebula biała 1 szt.
  • pieprz do smaku
  • płynna przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Brukselka smażona ze skwarkami
Wybrać jak najładniejszą brukselkę - powinna być świeża i jędrna.

Kapustki obrać z zewnętrznych uszkodzonych i brzydkich listków, umyć, ugotować w osolonej wodzie, dobrze osączyć, ostudzić i pokroić w ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości główek. Posiekać w kosteczkę białą cebulę albo dwie szalotki.

Na patelni rozpuścić smalec ze skwarkami, dodać cebulę i podsmażyć, aż będzie szklista.

Dodać pokrojoną brukselkę, doprawić pieprzem oraz płynną przyprawę do zup (zamiast soli) i smażyć, aż kapusta się przysmaży na rumiano.

Podawać jako dodatek do obiadu.