Sposób przygotowania:
Brukselka smażona ze skwarkami
Wybrać jak najładniejszą brukselkę - powinna być świeża i jędrna.
Kapustki obrać z zewnętrznych uszkodzonych i brzydkich listków, umyć, ugotować w osolonej wodzie, dobrze osączyć, ostudzić i pokroić w ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości główek. Posiekać w kosteczkę białą cebulę albo dwie szalotki.
Na patelni rozpuścić smalec ze skwarkami, dodać cebulę i podsmażyć, aż będzie szklista.
Dodać pokrojoną brukselkę, doprawić pieprzem oraz płynną przyprawę do zup (zamiast soli) i smażyć, aż kapusta się przysmaży na rumiano.
Podawać jako dodatek do obiadu.
Kapustki obrać z zewnętrznych uszkodzonych i brzydkich listków, umyć, ugotować w osolonej wodzie, dobrze osączyć, ostudzić i pokroić w ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości główek. Posiekać w kosteczkę białą cebulę albo dwie szalotki.
Na patelni rozpuścić smalec ze skwarkami, dodać cebulę i podsmażyć, aż będzie szklista.
Dodać pokrojoną brukselkę, doprawić pieprzem oraz płynną przyprawę do zup (zamiast soli) i smażyć, aż kapusta się przysmaży na rumiano.
Podawać jako dodatek do obiadu.