Sposób przygotowania:
Kuskus z sosem cebulkowo-paprykowym i brukselką
Przygotowanie: 1. Brukselka Brukselkę wrzucamy do miski z zimną wodą (będzie jędrniejsza) i oczyszczamy z zewnętrznych liści. Ścinamy głąb i przecinamy go na krzyż, w celu szybszego ugotowania. Następnie tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy ok. 5 min (od ponownego zagotowania wody). Możemy ją ugotować w wodzie z mlekiem (w proporcji 1:2), aby straciła gorzki posmak. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na durszlaku i schładzamy zimną wodą, nie straci wtedy koloru i będzie jędrna. 2. Kasza kuskus Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie było to pół szklanki kaszy na 2 porcje. Kaszę zalałam szklanką osolonego wrzątku i przykryłam na 5 min. Po tym czasie ją rozmieszałam i była gotowa. 3. Kroimy paprykę i cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej (lub masło, co kto woli). Wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę, smażymy około 5 minut. Następnie podlewamy wszystko wodą, dodajemy pół kostki rosołowej (ewentualnie inne przyprawy) i dusimy kolejne 5-8 min. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i zagęszczamy mąką. 4. Nakładamy na talerze kaszę, polewamy sosem i dopełniamy całość ugotowaną brukselką. Brukselkę również można smażyć, jednak ja wolałam zdrowszą wersję, więc pozostała jedynie ugotowana :)