Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Brukselka z boczkiem i cebulą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Brukselka nie cieszy się u nas taką popularnością jaką powinna. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Sekretem dobrej brukselki jest krótki czas obróbki, tak aby była ona al.`dente i na taką zapraszam :)

Brukselka z boczkiem i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brukselka z boczkiem i cebulą

 

  • 500 gram brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 1 kieliszek wody
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Brukselka z boczkiem i cebulą
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy twardą końcówkę (głębia ) i kroimy na pół. Czerwoną cebulę kroimy w piórka a boczek w paski. Na patelni smażymy na złoty kolor boczek, kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz i zacznie się zarumieniać dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty. Do cebuli i boczku dodajemy pokrojoną brukselkę wlewamy kieliszek wody i smażymy całość około 10 minut. Brukselkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, serwujemy gorącą :) 

Brukselka z boczkiem i cebulą
Brukselką oczyszczamy,usuwamy twardą część i kroimy na pół
Brukselka z boczkiem i cebulą
Cebulę kroimy w piórka,a boczek w paski lub kostkę
Brukselka z boczkiem i cebulą
na patelni przesmażamy cebulę z boczkiem, po czym dodajemy pokrojoną brukselkę

Tagi:

brukselka