Sposób przygotowania:
Lazania dla dwojga
Płaty makaronu ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, opłukać i drobno poszatkować. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę, następnie dodać mięso mielone i smażyć około 3-4 minut od czasu do czasu mieszając.
Do podsmażonego mięsa wlać przecier i wymieszać, smażyć jeszcze chwilę doprawiając do smaku. W rondlu roztopić masło i zrumienić na nim mąkę, walać mleko energicznie mieszając, dodać sok z cytryny i przyprawy do smaku, gotować aż sos zgęstnieje.
Do formy keksówki wylać 3 łyżki sosu, a następnie położyć płat makaronu. Na makaron wyłożyć część farszu mięsnego i posypać startym żółtym serkiem.
Następnie wlać znów część sosu położyć makaron i farsz mięsny.
Kolejne warstwy w tej samej kolejności. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.
Do podsmażonego mięsa wlać przecier i wymieszać, smażyć jeszcze chwilę doprawiając do smaku. W rondlu roztopić masło i zrumienić na nim mąkę, walać mleko energicznie mieszając, dodać sok z cytryny i przyprawy do smaku, gotować aż sos zgęstnieje.
Do formy keksówki wylać 3 łyżki sosu, a następnie położyć płat makaronu. Na makaron wyłożyć część farszu mięsnego i posypać startym żółtym serkiem.
Następnie wlać znów część sosu położyć makaron i farsz mięsny.
Kolejne warstwy w tej samej kolejności. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.