Sposób przygotowania:
Brukselka smażona w cieścieETAP 1:

Pierwsze liście brukselki obieramy. Brukselkę płuczemy.
ETAP 2:

Brukselkę wkładamy do wody i gotujemy z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
ETAP 3:

W wysokim naczyniu mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczaną. Masę przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i ostrą papryką. Przelewamy do miseczki.
ETAP 4:

Każdą brukselkę maczamy w przygotowanej masie.
ETAP 5:

Po czym wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się zrumieni. (ja smażyłam we frytkownicy)
ETAP 6:

Majonez z ketchupem mieszamy w małej miseczce. Powstały sos wykładamy na mały talerzyk, który układamy na większym talerzu. Wokół talerza z sosem układamy usmażoną w cieście brukselkę.