Sposób przygotowania:
Brukselka smażona w cieścieETAP 1:
 
Pierwsze liście brukselki obieramy. Brukselkę płuczemy.
ETAP 2:
 
Brukselkę wkładamy do wody i gotujemy z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
ETAP 3:
 
W wysokim naczyniu mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczaną. Masę przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i ostrą papryką. Przelewamy do miseczki.
ETAP 4:
 
Każdą brukselkę maczamy w przygotowanej masie.
ETAP 5:
 
Po czym wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się zrumieni. (ja smażyłam we frytkownicy)
ETAP 6:
 
Majonez z ketchupem mieszamy w małej miseczce. Powstały sos wykładamy na mały talerzyk, który układamy na większym talerzu. Wokół talerza z sosem układamy usmażoną w cieście brukselkę.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
