gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Brukselka smażona w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną brukselkę podają jako przekąskę, gdy spodziewam się gości. Polecam - smaczne danie.

Brukselka smażona w cieście

Składniki:

Brukselka smażona w cieście

 

Sposób przygotowania:

Brukselka smażona w cieście

ETAP 1:

Brukselka smażona w cieście
Z brukselki obieramy pierwsze liście, płuczemy ją.

Pierwsze liście brukselki obieramy. Brukselkę płuczemy.

ETAP 2:

Brukselka smażona w cieście
Następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Brukselkę wkładamy do wody i gotujemy z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 3:

Brukselka smażona w cieście
Jajka mieszamy z oba mąkami i przyprawami.

W wysokim naczyniu mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczaną. Masę przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i ostrą papryką. Przelewamy do miseczki.

ETAP 4:

Brukselka smażona w cieście
Odcedzone z wody bruksel maczamy w cieście.

Każdą brukselkę maczamy w przygotowanej masie.

ETAP 5:

Brukselka smażona w cieście
Brukselkę w cieście smażymy na rozgrzanym oleju.

Po czym wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się zrumieni. (ja smażyłam we frytkownicy)

ETAP 6:

Brukselka smażona w cieście
W małej miseczce mieszamy majonez z ketchupem, aż połączą się.

Majonez z ketchupem mieszamy w małej miseczce. Powstały sos wykładamy na mały talerzyk, który układamy na większym talerzu. Wokół talerza z sosem układamy usmażoną w cieście brukselkę.