Sposób przygotowania:
Brukselka w białym winie
Brukselkę umyć i oczyścić, jeśli jest zamrożono należy ją rozmrozić. W garnku zagotować ok. 2 litry wody, rozpuścić odrobinę soli i cukru. Do wrzącej wody wsypać przygotowaną brukslekę. Od momentu zagotowania, gotowac jeszcze przez ok. 10 minut. Kiedy bruksleka będzie już miękka, nalezy odcedzić ją z wody. Do brukselki dodać łyżki masła, i łyżkę tartej bułki. Dobrze to wymieszać. Jajka wbić do większego naczynia, dolać wino i dokładnie roztrzepać widelcem. Mąkę przesiać do osobnego naczynia, dodać odrobinę soli i cukru, wymieszać. Następnie powoli łączyć mąkę z jajkiem, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Powinniśmy uzyskać gęsta jednolitą masę. Na patalni rozgrzać dużą ilość oliwy, tak aby bruksleka mogła pływać. Ugotowane wcześniej brukselki maczać całe w cieście, i rumienic na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się złociste. Przekładać na papier, aby odsączyć tłuszcz. Poodawać na ciepło. Sprawdzi się jako dodatek do dobrych mięs, lub po prostu jako przekąska.