kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 698]

Brukselka w sosie mlecznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na brukselkę w sosie mlecznym. Taka brukselka jest pysznym dodatkiem do drugiego dania. Polecam.

Brukselka w sosie mlecznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselka w sosie mlecznym

Na brukselkę :

Na sos :

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zupy

Sposób przygotowania:

Brukselka w sosie mlecznym
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.

W międzyczasie obieramy i myjemy brukselkę, wkładamy do gotującej się wody.

Wsypujemy sól i gotujemy do miękkości, przelewamy na cedzak i odsączamy z wody.

W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawę, zagotowujemy.

Do wysokiego pojemnika wlewamy 1/3 szklanki mleka, wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka z mlekiem, zagotowujemy.

Do gotowego sosu wkładamy brukselkę i mieszamy.
Brukselka w sosie mlecznym
Oczyszczoną i umytą brukselkę wkładamy do gotującej się wody.
Brukselka w sosie mlecznym
Do garnka wlewamy mleko i powoli zagotowujemy.
Brukselka w sosie mlecznym
Do mleka wsypujemy domową przyprawę do zupy.
Brukselka w sosie mlecznym
Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka.