Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Chow Mein z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie w stylu chińskim. Wyśmienity makaron z bukietem warzyw o wyrazistym smaku sosu sojowego i pikanterią piri-piri. Danie dość lekkie a syte. Imbir i czosnek nadają całości niezwykłego aromatu.

Chow Mein z warzywami

Składniki:

Chow Mein z warzywami

 

  • 250g. makaronu Chow Mein
  • 2 duże cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 1 duży brokuł
  • 10 brukselek
  • 400g.mrożonej mieszanki chińskiej
  • 150 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu piri-piri
  • 1 łyżka curry z proszku
  • sól , pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Chow Mein z warzywami
Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Z brukselki zdjąć wierzchnie listki, każdą przekroić na pół, brokuła podzielić na różyczki. Warzywa ugotować al dente w osolonym wrzątku.

Obrane cebule pokroić w kostkę, czosnek w grube plasterki, papryczkę chili i imbir posiekać drobno. W głębokiej patelni/woku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chili i imbir. Smażyć kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.

Dołożyć makaron, doprawić sosem sojowym i piri-piri. Smażyć kolejne 5 min.

Wlać wodę/bulion, dodać brokuła z brukselką. Doprawić solą, pieprzem oraz curry.

Dokładnie wymieszać aż powstały sos obklei wszystkie składniki.