Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię podróżować, m.in. dlatego, że poznaję wówczas nowe smaki i czerpię z nich inspiracje kulinarne. Takie placuszki jadłam na wyspie Santorini. Są proste w przygotowaniu i smaczne.

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym

Składniki:

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym

 

  • Na 6 placków:
  • 6 pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy do placków + oliwa do smażenia
  • kilka listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym

Przygotowanie pomidorów

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym
Pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę

Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym
Do pomidorów dodajemy cebulę i posiekane zioła

Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do pomidorów. Dodajemy także posiekane zioła, mąkę i oliwę oraz sól i pieprz.

ETAP 3:

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym
Gotowe ciasto na placki odstawiamy do lodówki

Ciasto mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy dip: czosnek siekamy drobno. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek, zioła, sól, pieprz.

ETAP 4:

Placki pomidorowe z dipem czosnkowo-ziołowym
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Na patelni rozgrzewamy oliwę (warstwa tłuszczu powinna być głęboka, tak, aby obejmowała całą grubość placka). Smażymy placki. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym dipem.