pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bruschetta truflowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

obowiązkowe śniadanie na weekend, tym razem z aromatem trufli

Bruschetta truflowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bruschetta truflowa

 

  • ciabata lub gruba bagietka pełnoziarnista 1
  • pomidory 4
  • oliwa truflowa ok. 75ml
  • bazylia 10 liści
  • sól do smaku
  • czosnek 1 ząbek

Sposób przygotowania:

Bruschetta truflowa
Ciabatę kroimy w kromki. Smarujemy z jednej strony oliwą truflową i smażymy na patelni grillowej. Podczas smażenia niegrillowana stronę bułki również smarujemy oliwą. Gdy ciabata ładnie się zarumieni przewracamy i grillujemy z drugiej strony. Pomidory kroimy w kosteczkę, im mniejsza tym lepiej. Lekko solimy i dodajemy posiekane liście bazyli. Dolewamy niezużyta podczas smarowania bułki oliwę truflową i mieszamy. Ciepłe grillowane kromki nacieramy ząbkiem czosnku rozciętym po połowie i nakładamy na wierzch pomidory. Smacznego.
Bruschetta truflowa
Ciabatę lub bagietkę kroimy w kromki i smarujemy oliwą truflową
Bruschetta truflowa
Grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron na kolor rumiany
Bruschetta truflowa
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy poszatkowane liście bazylii
Bruschetta truflowa
Dolewamy jeszcze resztkę oliwy truflowej, solimy do smaku i mieszamy