marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bruschetta z jajecznicą na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bruschetta ma różne oblicza i można podawać ją z pomidorami suszonymi, oliwkami,a nawet z jajecznicą na ostro.

Bruschetta z jajecznicą na ostro

Składniki:

Bruschetta z jajecznicą na ostro

 

  • 1 bułka francuz lub bagietka,
  • 8 jaj,
  • olej do smażenia,
  • bazylia lub oregano do posypania,
  • curry,
  • szczypta ostrej papryki lub talarki świeżej czuszki,
  • sól,
  • 4-5 dużych ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

Bruschetta z jajecznicą na ostro
Francuza lub bagietkę pokroić na kromki i ułożyć na blasze, posmarować lekko olejem zmieszanym z startymi ząbkami czosnku. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 min. Wyjąć i przełożyć na tacę szczypcami do zapiekanek. Olej wlać na patelnię i na rozgrzany wbić jajka i zaraz je rozmieszać łyżką lub widelcem, posolić i smażyć, aż się zetną. Doprawić curry w proszku i ostrą papryką mieloną. Zamiast tej mielonej papryki można wziąć dwa strąki świeżej czuszki, opłukać je, naciąć na wzdłuż, obciąć ogonki i usunąć nasiona. Następnie pokroić czuszki na cienkie talarki i posypać nimi bruschettę dopiero po nałożeniu nadzienia jajecznego na kromki. Przed podaniem posypać jeszcze bazylią lub oregano z torebki i podawać jako przystawkę.