Sposób przygotowania:
Bruschetta z jajecznicą na ostro
Francuza lub bagietkę pokroić na kromki i ułożyć na blasze, posmarować lekko olejem zmieszanym z startymi ząbkami czosnku. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 min. Wyjąć i przełożyć na tacę szczypcami do zapiekanek. Olej wlać na patelnię i na rozgrzany wbić jajka i zaraz je rozmieszać łyżką lub widelcem, posolić i smażyć, aż się zetną. Doprawić curry w proszku i ostrą papryką mieloną. Zamiast tej mielonej papryki można wziąć dwa strąki świeżej czuszki, opłukać je, naciąć na wzdłuż, obciąć ogonki i usunąć nasiona. Następnie pokroić czuszki na cienkie talarki i posypać nimi bruschettę dopiero po nałożeniu nadzienia jajecznego na kromki. Przed podaniem posypać jeszcze bazylią lub oregano z torebki i podawać jako przystawkę.