Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

na śniadanie albo przekąskę

Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

Składniki:

Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

 

  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie,
  • 4 jajka,
  • kilka łyżek sosu zielonego majonezowego,
  • do gotowania: ok. 1/2 l wody + 3 łyżki octu 10%,
  • do smaku: sól, pieprz mielony biały,
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem
Sos przygotować w/g przepisu https://gotujmy.pl/sos-majonezowy-zielony-,przepisy,64337.html. Chleb posmarować olejem, opiec w tosterze albo na blasze w gorącym piekarniku. Wrzącą wodę zakwasić octem, bardzo delikatnie wbijać jajka tak aby nie uszkodzić żółtek. Przy pomocy łyżki zagarniać ścinające się białko tak aby całe żółtka były nim otulone. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Na każdej grzance położyć jajo w koszulce, oprószyć solą, pieprzem i polać zielonym sosem. Polecam, pyszna przekąska albo śniadanie :-)