Sposób przygotowania:
Bryjka skrupiona
Przygotowanie:
Do wrzącej,osolonej wody wsypujemy mąkę.Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu,cały czas energicznie mieszając tak zwaną rogalką. Masę zalewamy zimnym mlekiem,dzięki czemu bryjka stanie się mniej kleista.Ciepłą masę wykładamy na talerz,rozcierając ją na całej powierzchni.W środku robimy wgłębienie i wlewamy stopioną słoninę lub smalec.Podajemy z roztopionym tłuszczem lub tylko z mlekiem.
Do wrzącej,osolonej wody wsypujemy mąkę.Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu,cały czas energicznie mieszając tak zwaną rogalką. Masę zalewamy zimnym mlekiem,dzięki czemu bryjka stanie się mniej kleista.Ciepłą masę wykładamy na talerz,rozcierając ją na całej powierzchni.W środku robimy wgłębienie i wlewamy stopioną słoninę lub smalec.Podajemy z roztopionym tłuszczem lub tylko z mlekiem.