mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Bryndza Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszędzie gdzie owce jest i bryndza

Bryndza Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bryndza Mariel

 

 

Sposób przygotowania:

Bryndza Mariel
Przepis niezwykle prosty , ale produktem niezbędnie potrzebnym jest owczy ser bunc .Jak zwykle przy serach owczych wspomnę , że ważne by ser był świeży i by nie kupować w budkach przy drogach , są to sery zazwyczaj niewidomego pochodzenia .Jeśli prawdziwy owczy ser to tylko w bacówkach. Są dwa rodzaje bunca słodki i słony , do bryndzy jak łatwo się domyślić potrzebny jest słony. Ser kroimy na małe kawałki , tak by bez problemu zmieściły się w maszynce do mięsa , ser mielimy , wystarczy jeden raz , następnie dodajemy sól ilość soli zależy od upodobań , ja na kilogram daje 3 płaskie łyżeczki , ale tutaj radzę samemu popróbować .Ser formuję na małe kulki i część zamrażam.
Bryndza Mariel
tak wygląda prawdziwy świeży bunc warto wspomnieć , że najlepszy ser jest latem zimą dodają do niego dużo krowiego mleka
Bryndza Mariel
ser bunc kroimy na kawałki tak by bez problemu zmieściły się w maszynce
Bryndza Mariel
ser mielimy w maszynce do mięsa i następnie solimy

Tagi:

sery ser