jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Brzoskwinie z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

brzoskwinie z orzechami, doskonały deser dla dzieci i dorosłych

Brzoskwinie z orzechami

Składniki:

Brzoskwinie z orzechami

 

  • 80 dag brzoskwiń z kompotu w połówkach
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka likieru wiśniowego
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie z orzechami
Osączone brzoskwinie z kompotu ułożyć w żaroodpornym naczyniu wypukłą stroną do dołu.
Posiekane orzechy, cukier, likier i skórkę cytrynową mieszamy na jednolitą masę i nakładamy ją w zagłebienia po pestkach.
Całość zalać białym wytrawnym winem i zapiekać w gorącym piekarniku przez 10-15 minut.
Podawać mocno schłodzone i ozdobić bitą śmietaną.