Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brzoskwinie zapiekane z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gorące brzoskwinie zapieczone z kokosową kruszonką, podane z zimnymi lodami śmietankowymi i polane sosem o smaku ajerkoniaku:)

Brzoskwinie zapiekane z kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brzoskwinie zapiekane z kruszonką

 

  • 1,5 puszki brzoskwiń
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
  • 1 l lodów śmietankowych
  • dowolny sos - wg uznania

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie zapiekane z kruszonką
Brzoskwinie odsączyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania stroną po pestce do góry. Masło przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę, wiórki kokosowe, cukier i jogurt. Zagnieść, rozkruszyć na kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na brzoskwiniach. Piec w 220 stopniach przez ok. 10-15 minut. Na talerzyki rozłożyć lody. Obok lodów ułożyć zapieczone brzoskwinie. Lody i brzoskwinie polać dowolnym sosem (ja polałam sosem o smaku ajerkoniaku).
Brzoskwinie zapiekane z kruszonką
Odsączone brzoskwinie ułożone w naczyniu do zapiekania.
Brzoskwinie zapiekane z kruszonką
Wszystkie składniki na kruszonkę przełożone do miski i zagniecione.
Brzoskwinie zapiekane z kruszonką
Rozkruszona kruszonka rozłożona na brzoskwiniach.