Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łyżką cukru do białości. Do takiej masy dodajemy serek, sok z cytryny i skórkę. Mieszamy w makaronem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki aby nie pokaleczyć piór. Formę smarujemy masłem i posypujemy makiem. Wykładamy połowę masy, na niej układamy pocięte w paski brzoskwinie i przykrywamy resztą masy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 min w 180 stopniach. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Po 45 min podkręcamy piekarnik na 220 pokrywamy zapiekankę pianą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy jak lekko ostygnie.