nikolaxxxx

nikolaxxxx

Kucharz
[Przepisów: 19]

Brzoskwiniowe fale dunaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozkosz dla podniebienia, smakuje i dużym i małym

Brzoskwiniowe fale dunaju

Składniki:

Brzoskwiniowe fale dunaju

 

  • CIASTO

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • MASA BUDYNIOWA

 

 

  • PONAD TO

 

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe fale dunaju
1 kostkę margaryny utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po kolei mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , żółtka , cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzchy poukładać połówki brzoskwiń przecięciem do dołu zatapiając je w ciasto. Piec 50 minut w 180 st C. W 3 szklankach mleka ugotować 3 budynie śmietankowe wg przepisu na opakowaniu. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Masę budyniową wyłożyć na upieczony, ostudzony placek. Wierzch polać polewą czekoladową.