Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Brzoskwiniowe naleśniki z białym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Można je podawać na deser lub lekkie drugie danie .

Brzoskwiniowe  naleśniki z białym  serem

Składniki:

Brzoskwiniowe naleśniki z białym serem

 

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani czubate – takie średnie )
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel brzoskwiniowy ( taki na ½ litra wody )
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • cukier
  • 20 dag sera białego śmietankowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • ¼ szklanki syropu od brzoskwiń
  • 8 połówek brzoskwiń z syropu
  • 1 kiwi

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe naleśniki z białym serem
Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia, łyżki cukru, kisielu ( sypki ), 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . W tym czasie zmiksować ser z cukrem waniliowym i cukrem ( do smaku ) . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ). Posmarować serem .Pokroić w kostkę 2 połówki brzoskwiń i posypać nimi ser na naleśnikach . Zwinąć w rulony. Obciąć końce rulonów pod kątem i przeciąć każdy naleśnik na pół pod takim samym kątem jak były obcinane końcówki.
W rondelku rozgrzać masło .Wrzucić 3 połówki brzoskwiń roztarte na miazgę . Chwilę smażyć .Wsypać mąkę . Wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i syropem z brzoskwiń .
Naleśniki posypać po wierzchu pokrojonymi w kostkę 2 połówkami brzoskwiń i kiwi.
Podawać przestudzone z lekko ciepłym sosem .