pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Buccatini po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

"grubszy" kuzyn spaghetti

Buccatini po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buccatini po bolońsku

 

  • makaron bucatini 300g
  • mięso mielone 40 dag
  • sos do spaghetti 1 słoik
  • cebula 1
  • sól do smaku
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • bazylia
  • ser tarty 3 szczypty

Sposób przygotowania:

Buccatini po bolońsku
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy mięso mielone. Smażymy całość do momentu, aż mięso lekko zbrązowieje. Następnie dodajemy paprykę słodką oraz zioła prowansalskie.Mieszamy, chwilę smażymy i zalewamy sosem ze słoika. Dusimy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (jeśli sos będzie zbyt rzadki pozwalamy części płynów wyparować). W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 4-5 minut. Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy posiekaną świeżą bazylią i startym żółtym serem. Smacznego.
Buccatini po bolońsku
Do smażącej sie cebuli dodajemy mięso mielone
Buccatini po bolońsku
Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką mieloną
Buccatini po bolońsku
Usmażone i przyprawione mięso zalewamy sosem bolońskim
Buccatini po bolońsku
Makaron bucattini gotujemy 4-5 minut w lekko osolonej wodzie